Ljus soja

Ljus soja står det i många recept. Det irriterade mig i början eftersom det inte finns i affären. Det finns ju bara soja! Whats up with that? När man googlar så står det att man ska ta japansk soja men då borde det väl stå japansk soja i receptet?

Ljus kinesisk soja är den vanligaste sojan i kinesisk matlagning och helt nödvändig för skafferiet. Jag tänker att ”ljus” nog inte är en så bra översättning eftersom båda är helt svarta. Jag kan ingen kinesiska, men det tycks heta shengchou på kinesiska, och en bättre översättning verkar vara ”lätt soja”. Tänk lättflytande soja. Skillnaden mot den mörka sojan är att man inte använder melass vid framställningen, vilket är vad som gör den mycket mer lättflytande. En mörk soja klibbar mot glaset i flaskan eller ytan på matskeden, en lätt soja släpper direkt.

De vanliga matvarubutikerna har främst japanska lättflytande sojor, som tex. Kikoman, men en del thailändska har också börjat dyka upp. Det finns dock en hel djungel av kinesiska lättflytande sojor där många också är smaksatta. Det finns alltså en väldigt bredd att välja mellan vilket inte gör det lättare när man innan man började leta inte ens visste att det fanns något annat än Kikoman.

Här är de tre jag har hemma för tillfället + en thailändsk som jag älskar.

Pearl River Bridge – Superior Light Soy Sauce – Mycket bra, enkel men mustig soja. Innehåller vatten, 29% sojabönor, salt och vete. That’s it.

Lee Kum Kee – Premium Light Soy Sauce – Verkar vara populär och mångas favorit. Jag gillar den inte. För skarp och metallisk i smaken för mig. Innehåller också mer salt än sojabönor vilket jag tycker är en dealbreaker. Innehåller vatten, salt, 11% sojabönor, socker, vete, E631 och E627.

Haitian – Golden Label Superior Light Soy Sauce – Med så många superlativ i titeln förstår man att det är något alldeles extra. Och det är också min favorit. Det är en smaksatt soja som jag tycker framstår som lite söt, men den har mindre socker än Lee Kum Kee, så den är bara mer välbalanserad och rund i smaken och innehåller jästextrakt. Innehåller vatten, 21% sojabönor, salt, 9% vete, socker, jästextrakt, E635, E631. Denna soja är fantastisk på ris.

Healthy Boy Brand – Mushroom soy sauce – Det här är en thailändsk variant som är den med mest umami av de fyra. Faktum är att den smakar så mycket att man får vara lite försiktig med vilka rätter man har den i så den inte tar över de andra smakerna. Den innehåller också flest ingredienser. Innehåller: vatten, 25% sojabönor, 25% vete, salt, socker, svampextrakt, natriumglutamat, E631, E627, konserveringsmedel, färgämnen och sojasås smak.

25 kommentarer Lägg till din

  1. michael skriver:

    Märket på ”Golden Label Superior Light Soy Sauce ” är Haitian. Ibland översatt till Haday.
    http://www.haitian-food.com/en/index.php?ac=article&at=list&tid=407

    1. Växtmål skriver:

      Toppen! Stort tack för hjälpen – nu uppdaterat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *