Om skafferiet

När jag blev vegetarian för en väldans massa år sedan var en vanlig fråga jag fick om det inte blir tråkigt. Jag har tröttat på de flesta frågor efter årens lopp och svarar nu mer ganska oengagerat något standardsvar, men på den här frågan är jag fortfarande lika entusiastisk när jag förklarar. Svaret är nämligen att det är precis tvärt om – jag har aldrig ätit så varierat som jag gör som vegan.

När jag blev vegetarian, och sedan vegan, så startade en upptäcktsresa. Jag var tvungen att omdefiniera och uppfinna ett nytt sätt att laga mat, och den processen avstannade aldrig. Det är ju växterna som smakar och det finns hur många som helst!

Det går i perioder, men då och då blir jag besatt av en matkultur och lagar bara mat därifrån. Jag går till specialbutiker och köper kokböcker och läser på bloggar. En bra kokbok börjar med att orientera dig i skafferiet för matkulturen. Som ett barn är man först lite tveksam , men med nyfikenhet och prövande så utvecklar man en känsla för smakerna och många försök och rätter senare så kan man börja testa sig fram och laga fritt.