Receptet kommer ursprungligen från Vego Curry av Nahid Hassan som startat Shanti-restaurangerna. Eftersom jag är ett stort fan av dessa var jag spänd på boken och det här var den första jag lagade.
Soppa:
- 3 dl torkade röda linser
- 2 liter vatten
- 1 stor gul lök, finskivad
- 3 vitlöksklyftor, finskivade
- 3 gröna piripiri, halverade
- 1 tsk mald gurkmeja
- 2 tsk grillkrydda
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk salt
Frästa grönsaker:
- 1,5 gul lök, finskivad
- 1 msk rapsolja
- 1 msk rapsolja/senapsolja
- 1 msk vegansmör
- 5 körsbärstomater
- 1 grön chili, halverad
- 1 tsk salt
Garnering:
- koriander
- 1-3 piripiri, hela
- krossade valnötter
Gör:
- Lägg linserna i en sil och skölj i 2 minuter.
- Koka upp linserna i två liter vatten.
- Tillsätt lök, vitlök, chili, gurkmeja, grillkrydda, olja och salt.
- Koka i 25 minuter utan lock och vispa kraftigt efter ca 10 minuter.
- Stek lök och vitlök i rapsolja/senapsolja och vegansmör i 3 minuter i en stekpanna tills de fått färg.
- Rör ned tomat, chili och salt.
- Tillsätt några matskedar soppa i stepannan, rör om och häll över i soppan. Garnera med koriander, chili och krossade valnötter
Kommentarer: Jag tyckte det var himla knasigt med grillkrydda i receptet, vad är det liksom? Känns föga indiskt eller autentiskt. Jag hade bara knorrs ”kött och grillkrydda” hemma så jag körde på den och det är vad jag har fortsatt med.
Soppan blir rätt tam tycker jag innan man öser på med koriander i ”garnerings”-steget. Med valnötter och koriander är den magisk! Går inte att sluta äta.
Koriandern som garnering ska alltså vara försk koriander?
Hej Minou!
Ja precis, koriandern för garnering ska vara färsk. Inte alla som gillar och går också att skippa om man vill göra det lite mer vardags- och plånboksvänligt 🙂
Hälsar,
Sverker