Favabönsoppa

Vid Stockholms central fanns tidigare en libanesisk lunchrestaurang som hette Fattoush. Väldigt sällan, men ibland, kunde man köpa favabönsoppa där. Jag var helt förälskad i den soppan och gick förbi varje gång jag var i närheten och kollade om det fanns. Restaurangen finns inte kvar, och jag har letat efter ett recept på soppan. Nu äntligen har jag hittat det. Det är oerhört enkelt och går på 5 minuter.

Jag har förövrigt försökt förstå vad dessa favabönor är för något. Det är tydligen samma som bondbönor, och är den äldsta ”bönan” som har odlats i tusentals år och har okänt ursprung. Det är egentligen ingen böna utan en ärta, men det är inte så att jag förstår skillnaden. I Sverige har den odlats sen 1200-talet enligt wikipedia och I den variant vi använder här kallas den ful medames, och vad jag förstår är det en vanlig frukostböna i Egypten. Vad araberna gör för att få den att smaka så syrligt har jag ingen aning om. Jag trodde länge att det var vitt vin i soppan, men det är alltså bönorna i sig själva som är så syrliga .

Ingredienser (1-2 portioner)

  • 1,5 tsk spiskummin frön
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 nypa salt
  • 1 burk favabönor (400 g)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk tahini
  • saften från 1 citron.

Gör

Rosta spiskumminfröna snabbt och mortla sedan tillsammans med vitlök, chiliflakes och salt till en ”paste”.

Töm burken med favabönor inklkusive innehåll i en gryta och ha i allt utom citronsaften. Låt koka upp och småputtra till önskad konsistens. Krossa en tredjedel av bönorna med sleven för tjockare konsistens. Om soppan känns för tjock så ha i lite vatten.

Servera gärna med lite hackad tomat, persilja och rödlök och om du orkar friterat libanesiskt tunt bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *