Hot Pot är en asiatisk variant av fondue med buljong kan man man väl säga. Det finns i alla varianter exempelvis vietnamesisk, japansk och kinesisk. Jag har bara provat sichuan-varianten där man naturligtvis inte får snåla med sichuanpepparn. Vanligtvis gör man en mild buljong och en stark buljong. Man kokar sedan valfria ingredienser direkt vid bordet i buljongen. Det finns en massa färdiga kryddpåsar man kan hitta i asiatiska butiker för att snabbt göra en buljong för hot pot, men jag anpassade mig till detta recept och gjorde det mer från grunden:
Stark buljong
- Ingefära, 6 cm, skala och skiva i ”mynt”
- vårlök, 5 st, hacka
- kinesisk 5-kryddor, 1 msk
- svart kardemumma, 3 st, mortla
- douban djang, 1 dl
- dou chi, 3/4 dl
- grönsaksbuljong, 2 liter (jag tog brynt schallottenlök)
- sichuanpeppar, 2 msk, mortla
- chili (hel, torkad), 8 st
Fräs ingefära, vårlök, 5 kryddor och kardemumma i rikligt med rapsolja. Ha sedan i douban djang och dou chi och låt fräsa med en stund. Ha i grönsaksbuljongen, sichuanpepparn (tror denna egentligen vinner på att fräsa med i början) och låt koka i 10-30 min. Ta bort de stora ingredienserna som ingefäran, och ha i chili.
Dip Sauce
- Sacha sauce (kinesis BBQ), typ 2 msk
- lite sesamolja
- lite soja
- lite vinäger
- lite vitlök, finhacka
- lite vårlök, hacka
- chiliflingor
Blanda
Doppa
- Pak Choi
- Tofu
- Rättika
- Gurka
- Nudlar
- Enoki
- Vårlök