Hot Pot

Hot Pot är en asiatisk variant av fondue med buljong kan man man väl säga. Det finns i alla varianter exempelvis vietnamesisk, japansk och kinesisk. Jag har bara provat sichuan-varianten där man naturligtvis inte får snåla med sichuanpepparn. Vanligtvis gör man en mild buljong och en stark buljong. Man kokar sedan valfria ingredienser direkt vid bordet i buljongen. Det finns en massa färdiga kryddpåsar man kan hitta i asiatiska butiker för att snabbt göra en buljong för hot pot, men jag anpassade mig till detta recept och gjorde det mer från grunden:

Sichuan Mala Hot Pot, From Scratch (Mala Huo Guo)

Stark buljong

  • Ingefära, 6 cm, skala och skiva i ”mynt”
  • vårlök, 5 st, hacka
  • kinesisk 5-kryddor, 1 msk
  • svart kardemumma, 3 st, mortla
  • douban djang, 1 dl
  • dou chi, 3/4 dl
  • grönsaksbuljong, 2 liter (jag tog brynt schallottenlök)
  • sichuanpeppar, 2 msk, mortla
  • chili (hel, torkad), 8 st

Fräs ingefära, vårlök, 5 kryddor och kardemumma i rikligt med rapsolja. Ha sedan i douban djang och dou chi och låt fräsa med en stund. Ha i grönsaksbuljongen, sichuanpepparn (tror denna egentligen vinner på att fräsa med i början) och låt koka i 10-30 min. Ta bort de stora ingredienserna som ingefäran, och ha i chili.

Dip Sauce

  • Sacha sauce (kinesis BBQ), typ 2 msk
  • lite sesamolja
  • lite soja
  • lite vinäger
  • lite vitlök, finhacka
  • lite vårlök, hacka
  • chiliflingor

Blanda

Doppa

  • Pak Choi
  • Tofu
  • Rättika
  • Gurka
  • Nudlar
  • Enoki
  • Vårlök

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *