Just Bean Chili

Frank X. Tolbert tog fram grundreglerna för chili på 60-talet, och en chili får absolut inte innehålla:

  • gul lök
  • tomater
  • köttfärs
  • vita bönor

Här är min tolkning av Crambys Beef Chili från boken TexMex från grunden där vi är snubblande nära att bryta mot den fjärde regeln.

Ingredienser 
- 1 st chipotle-chili, torkad
- 2 st ancho-chili, torkad
- 380 gr konserverade svarta bönor
- 380 gr konserverade kidneybönor
- 380 gr konserverade STORA vita bönor (phew, nära)
- 1 st hel vitlök
- 0,5 msk chilipulver
- 0,5 msk chili-flakes
- 2 tsk malen spiskummin
- 3 tsk hel koriander, mortlas
- 2 tsk oregano
- 1 msk socker
- 0,5 tsk salt
- 2 st färsk chilifrukt
- 33 cl ljust öl
- 1 buljongtärning (tex. "umamibuljong")

Gör
Ta av stjälkarna från chilin och dela dem på mitten. Ta bort kärnorna. Täck sedan med vatten och sjud i ca 15 minuter. Mortla kryddorna och finhacka vitlöken. Fräs vitlöken en stund utan att bryna. Tillsätt sendan bönorna och rör runt i vitlöken. Häll över kryddorna och ölen. Stavmixa chilin väl och tillsätt i grytan tillsammans med den finhackade färska chilin och buljongtärningen. Koka ihop i ca 2 timmar och tillsätt vatten om det blir för torrt. Rör ofta så att det inte bränner sig.

När man lagar detta lyssnar man alltid på Hank Williams.

Servera detta med hemmagjorda vetetortillas och din favoritsalsa eller guacamole. Krångla inte till det – chilin talar för sig själv i lager på lager av hetta och smak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *