Pale ales hör mest sommaren till, men jag och David bryggde denna läckerbit mitt under brinnande vinterkyla. Likt jultomten, försvann den lika fort som den infann sig, som om den voro vingbeklädd.
Till smaken blev den väldigt rund, rundare än jag föredrar. Men den blev väldigt klar och fin med tydlig humle. Hade jag beställt denna på krogen hade jag inte blivit besviken.
Brygger ca 23 liter, ca 6,5%
Maltbas - 5 kg Pale Ale Malt (PGW) - 100 g Caramünich, 80-100 EBC (Humlegården) Vatten 15L mäskning + ca. 12L lakning Profil efter justering - Calcium: 86 ppm - Magnesium: 10 ppm - Natrium: 11 ppm - Klor: 94 ppm - Sulfat: 102 ppm Klorid/Sulfat-ratio: 0.92 (för stockholmsvatten innebar det att tillsätta - 1,7g CaSO4 - 4,2g CaCl2 - 1,7g MgSO4 samt 4mL 80% LAc för att justera pH) Humle - 60' Williamete 4.8% (32g) - 15' Cascade (32g) - 0' Amarillo 10,8% (30g) Jäst Safale US-05 OG: 61 -> FG: 10
- Mäskade ca 65° i 75′
- Jäste och lagrade i primären 3 veckor.
- Kolsyrade på fat.