Böndille

Det här är en enkel vardagsrätt som känns lyxig och är fantastiskt mättande och kan få fredagstacos att lyfta till nya nivåer. Jag har länge haft ”Välkommen till vegoriket” av Mattias Kristiansson men aldrig riktigt kommit mig för att laga något ur den. Det mesta har kännts som lite för rustikt för min smak. Fylld aubergine, liksom. Det är inget jag går igång på. Men TexMex är ju en nära vän och en take på quesadilla tar jag mig gärna an så när jag såg detta recept i boken kunde jag inte sluta tänka på det utan var tvungen att prova. Originalreceptet är med paprika och färdig chipotlepasta, men jävlar va bra det blev med ett äpple och en chipotle-chili istället.

Ingredienser

  • 2 burkar stora vita bönor (2×400 g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 st torkad chipotle chili
  • 4 vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 2 burkar svarta bönor (2×400 g)
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 äpple, jona gold, tärnat
  • 2 dl majskorn
  • 1 färsk grön chili
  • 8 mellanstora tortillabröd
  • lime
  • cholula

Gör

  • Ta av stjälken och dela chipotlen på mitten och kärna ur. Sjud i lite vatten med lock i ca. 10 min tills den är mjuk. Ta inte för mycket vatten någon dl räcker.
  • Häll av spadet från de svarta bönorna och sköljd dem. Hacka rödlök, äpple och skiva den gröna chilin. Blanda svarta bönor, rödlök, äpple, chili och majs i en stor skål.
  • Häll av spadet från de vita bönorna och skölj dem. Tillsätt dem och olivolja, vitlök och chipotlen när den är tillräckligt mjuk. Mixa allt ordentligt med en stavmixer eller matberedare.
  • Blanda vit bönröra med övriga ingredienser i skålen.
  • Lägg ut fyra tortilla bröd och fördela bönröran över dem i ett jämnt lager. Lägg på resterande tortillabröd och pressa lätt.
  • Stek böndillorna gyllenbruna på båda sidorna i lite olja. Vänd dem med en stekspade. skär dem i fyra delar och servera med lime och cholula (inte samma sak utan cholula!) och kanske lite havre fraiche .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *