Scallion oil-nudlar

Sju-satan-i-helvete så gott! Detta recept är från Jonas Crambys bok Vegetariskt Kinamat varje dag.

Ingredienser

  • 10-15 salladslökar
  • 1 dl jordnötsolja (eller annan matolja)
  • 3 msk mörk soja
  • 3 msk ljus soja
  • 2 tsk strösocker
  • 400 g vetenudlar

Gör

  • Spara 1 salladslök till servering och skär resterande i 10 cm långa delar – en av den vita delen och en av den gröna. Spara rotbitarna (där finns mycket smak).
  • Julienna (skär tunt) den delade salladslöken (behålla gröna och vita delarna separerade eftersom de tar olika lång tid att tillaga).
  • Häll oljan i en kastrull och börja steka den vita, juliennade delen av salladslöken samt roten på låg medelvärme
  • När den börjat mjukna häller du i den gröna delen
  • Låt puttra under försiktig omrörning tills salladslöken är krispig men inte bränd. Ta upp den och låt rinna av på hushållspapper. Rotbitarna kan du slänga.
  • Häll soja och socker i salladslöksoljan och låt koka ihop.
  • Koka nudlarna och lägga i portionsskålar.
  • Häll på ett par matskedar salladslöksolja och rör runt.
  • Toppa med frasig salladslök och lite färsk, finskuren salladslök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *