SCOBY

img_4748

Scoby står för Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, och brukar på svenska kallas kombuchasvamp – det är helt enkelt startkulturen du tillsätter för att fermentera din kombucha. Efter som ”scoby” är så gulligt finns det ingen som säger kombuchasvamp.

Det fina med scobys är att du får en ny varje gång du brygger, så bästa sättet att få tag på en är att be en kompis som brygger att ge en till dig. På så sätt stärker ni också vänskapen genom att låta era bakterie- och jästfloror växa ihop. Den högsta formen av vänskap om du frågar mig. Man blir jästbröder eller jästsystrar kan man säga med synkade mag-tarm bakterier 🙂

Om man tycker det är äckligt kan man beställa en Scoby på nätet, eller köpa en kombucha i affären och använda den som primer eftersom den har bakterier och jäst i sig – jag har inte gjort det själv men det ska ta en 4-5 veckor för den att växa till sig då och man får göra en väldigt liten batch som inte leder till någon dryck utan bara en Scoby och scoby-saft. Jag fick min scoby av en kollega på jobbet.

Det är viktigt att man tar bra hand om sin scoby. Du ska alltid spara kombucha från varje bryggning och förvara din scoby i den. Den tål att vara i rumstempereatur, men jag har min i kylskåp – det tycker jag är bäst då det ibland kan gå långa perioder mellan mina bryggningar. Jag har min i en ikea-matlåda av glas.

Man får vara aktsam om scobyn möglar – då har man gjort något fel. Det har aldrig hänt mig men det man ska tänka på är att inte ha för högt pH – då kan den börja mögla. Därför är det viktigt att du alltid sparar kombucha som du kan prima din nya bryggning med – minst 10% av batchen ska vara från den föregående bryggningen. I mina recept kallar jag det scoby-saft eftersom det är vätskan jag förvarar den i.

Scobyn äter socker och gör syra (lågt pH). Ju längre du brygger desto syrligare blir det. Till slut går den inte att dricka utan går bara att ha till sallader istället för vinäger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *