Yu Xiang

Yu Xiang = fisk doft. Gott låter det inte. Men det är det!! Detta är ytterligare en klassisk sås från Sichuan. Den innehåller inte fisk, det ska tolkas tvärt om – man använder den när man inte har fisk – på så sätt passar den utmärkt till vegetarisk matlagning.

Såsen använder du till wokning och smaksättning. Exempelvis fiskdoftande aubergine som är en klassiker. Men vad som helst som wokas lyfter du till makalösa höjder med några matskedar av detta.

En minnesregel är att man ska ha typ lika mycket av allt – det stämmer inte helt med receptet nedan men på ett ungefär volymmässigt.

Recept

  • 130g doubandjang
  • 50g hackad vitlök (nästan en hel)
  • 50g hackad ingeära
  • 80g pao jiao (inlagd chili)
  • 6 msk chinkiang (svart vinäger)
  • 70 g socker
  • 7 msk rapsolja
  • 2 dl vatten

Förberedelser

  1. Skala och hacka vitlök och ingefära.
  2. Finhacka den inlagda chilin
  3. Mät upp alla andra ingredienser i skålar och ställ dem i ordningen som de ska tillsättas i woken (se nedan)

Gör

  1. Hetta upp oljan i woken
  2. Tillsätt ingefäran och woka i någon minut
  3. Tillsätt vitlök och woka tills den börjar få färg
  4. Tillsätt doubandjang och rör runt snabbt.
  5. Tillsätt vattnet och koka upp.
  6. Tillsätt vinäger och socker.
  7. Låt skjuda under omrörning tills konsistensen är tjock.
  8. Förvara i en glasburk i kylen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *