Kombucha

Kombucha är en fermenterad dryck och kan spåras till nordöstra Kina från 200-talet f.v.t. Det spreds sedan till Japan som medicinsk dryck ca 600 år senare och vidare genom Ryssland till Europa. Det är en mytomspunnen dryck och det är inte svårt att hitta mycket spekulativa påståenden om den på internet. Jag gillar den som en måltidsdryck då man inte vill bli berusad. Detta är mitt standard-recept och jag tycker det blir fantastiskt bra.

Jag använder gunpowder-te, som är ett grönt te där bladen har rullats innan de torkats. De påminner om krut från 1700/1800-talet med lite fantasi antar jag. Teet rullar upp sig vackert i hela blad när man brygger. Denna metod att rulla bladen ska göra att de håller smaken bättre och det är ett ganska gräsigt te skulle jag säga.

Det man behöver är ett svart eller ett grönt te (eller en blandning) som inte är smaksatt. Jag hade som sagt gunpowder hemma så därför blev det det för mig, och jag har aldrig fått för mig att byta utan har fortsatt så. Det är så himla gott!!

Mitt Recept

  • 7g gunpowder-te / liter (färdig kombucha)
  • 50g socker / liter
  • minst 10% SCOBY-saft.
  • 1 SCOBY

Gör

  1. Koka upp vattnet och ha i teet. Låt dra i 15 minuter.
  2. Sila av te-bladen och lös sockret i teet. Låt svalna till rumstemperatur.
  3. När det har svalnat – tillsätt SCOBY och SCOBY-saft.
  4. Fermentera i 7-10 dagar.

Exempel recept för 1,5 liter
(jag gör nu mer 4 liter batcher, men detta är originalet – det första jag gjorde)

  • 1,3 l vatten
  • 10 g gunpowder
  • 75 g socker
  • 2 dl SCOBY-saft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *