Pepparstek

Den senaste tiden har jag retrolagat en hel del. Dvs jag har lagat rätter som jag fick när jag var barn runt 80-90-talet. Pepparstek var en sådan rätt. Denna version är anpassad för att vara ganska tillgänglig, jag orkade exempelvis inte göra min egen pepparsås – fokus var pepparsteken och det här var första gången jag provade att göra egen seitan (om man inte räknar ett misslyckat försök dagen innan 🙂

Seitan (grund)

  • 200 g glutenmjöl
  • 50 g kikärtsmjöl
  • 200 g vatten (ha i vattnet efter kryddningen nedan)

Kryddning

  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 15 g bjäst
  • 0,5 dl ljus kinesisk soja

Buljong

  • 2 msk Rich vegetable vegan fond, mörk (knorr)
  • 1 liter vatten
  • 0,5 dl mörk kinesisk soja
  • 1 tsk mortlad timjan
  • 0,5 tsk lökpulver
  • 0,5 tsk vitlökspulver

Peppar

  • 1 msk svartpepar
  • 1 msk rosépeppar
  • 1 msk vitpeppar

Blanda glutenmjöl kikärtsmjöl och andra torra ingredienser från kryddningen. Tillsätt sedan sojan och vattnet och knåda i 5 minuter till en lös deg.

Blanda buljongen och låt koka up, sänk värmen så den endast sjuder. Dela degen i 4 lika stora delar och forma till lämpliga biffar/stekar i den form du vill att de ska ha. Koka i buljongen i ca. 1 timme.

När biffarna är klara rulla kanterna i den mortlade pepparn och stek snabbt på båda sidor.

Jag serverade med klyftpotatis, vaxbönor, grillad tomat och Jensens kokken pepparsås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *