Den senaste tiden har jag retrolagat en hel del. Dvs jag har lagat rätter som jag fick när jag var barn runt 80-90-talet. Pepparstek var en sådan rätt. Denna version är anpassad för att vara ganska tillgänglig, jag orkade exempelvis inte göra min egen pepparsås – fokus var pepparsteken och det här var första gången jag provade att göra egen seitan (om man inte räknar ett misslyckat försök dagen innan 🙂
Seitan (grund)
- 200 g glutenmjöl
- 50 g kikärtsmjöl
- 200 g vatten (ha i vattnet efter kryddningen nedan)
Kryddning
- 1 msk vitlökspulver
- 1 msk lökpulver
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk salt
- 15 g bjäst
- 0,5 dl ljus kinesisk soja
Buljong
- 2 msk Rich vegetable vegan fond, mörk (knorr)
- 1 liter vatten
- 0,5 dl mörk kinesisk soja
- 1 tsk mortlad timjan
- 0,5 tsk lökpulver
- 0,5 tsk vitlökspulver
Peppar
- 1 msk svartpepar
- 1 msk rosépeppar
- 1 msk vitpeppar
Blanda glutenmjöl kikärtsmjöl och andra torra ingredienser från kryddningen. Tillsätt sedan sojan och vattnet och knåda i 5 minuter till en lös deg.
Blanda buljongen och låt koka up, sänk värmen så den endast sjuder. Dela degen i 4 lika stora delar och forma till lämpliga biffar/stekar i den form du vill att de ska ha. Koka i buljongen i ca. 1 timme.
När biffarna är klara rulla kanterna i den mortlade pepparn och stek snabbt på båda sidor.
Jag serverade med klyftpotatis, vaxbönor, grillad tomat och Jensens kokken pepparsås.







