Detta recept kommer urpsrungligen från Ottolenghi och hans bok Plenty som blivit en klassiker. Det är min matkompanjons favorit, och jag kan bara hålla med. Originalreceptet måste ha lagats med en sjukt svag chili för följer man det blir det oätbart. Här kommer därför vår förfinade variant där också sichuanpeppar finns med och avlastar chilin och svartpepparn.
Ingredienser
- 400 g extra hård tofu
- rapsolja för stekning
- maizena majsstärkelse
- ca. 6 schalottenlökar (200 g), fint skivad
- 2 st färsk röd chili (eller ca 5 torkade)
- 1 tsk röd sichuan peppar, rostad och mortlad
- 6 vitlöksklyftor*
- 3 msk finhackat ingefära*
- 3 msk söt soja
- 3 msk ljus soja
- 1,5 msk mörk soja
- 2 msk socker
- 4 msk svartpeppar, mortlade (~5 msk innan mortling)
- ett knippe vårlök, 3 cm fragment (alt. salladslök)
(* en bra tumregel är att sikta på lika mycket vitlök som ingefära)
Gör
- Tärna tofun i större kuber ca 3×3 cm och täck dem med majsstärkelse. Bästa sättet för det är att ta en plastpåse med majsstärkelse, ha i tofun, blås upp den och skaka. Fritera eller stek tofun så den blir krispig runt om och lägg på hushållspapper.
- Woka löken, vitlöken, ingefäran, chilin och sichuan pepparn.
- Tillsätt sojan, sockret, svartpepparn och vårlöken. Rör om till sockret löst sig och rör ned tofun och servera genast med ris.