Yam Tofu – Thailändsk Tofusallad

En fantastiskt syrlig och lite het thailändsk sallad. Nyttig och perfekt för sommaren.

Jag har en hälsoperiod nu och har letat goda sallader. Jag tycker det är på tok för dåligt utbud på bra, smakrika och mättande veganska sallader. Kanske ser man sallad vanligtvis som ett tillbehör, men gör man den bra är det en fantastiskt nyttig och mättande måltid.

Igår var jag på Waan Thai i Vasastan i Stockholm och åt en thailändsk tofusallad och den blir först ut i en kategorin #awesome-salads

Shout out till herbivoracious som jag tog receptet från: https://www.herbivoracious.com/thai-tofu-salad-recipe/

Ingredienser

Marinad

pressa limen, ska bli ca. 6 msk färskpressad juice, finhacka chilin (ta bort kärnorna först genom att dela den på mitten och skrapa bort dem med en tesked). Skiva schalottenlöken jättetunt (går också att hacka men inte lika vackert :). Blanda.

Salladen

  • rapsolja
  • 1 block tofu, 400 gr, fast/extra fast
  • en halv till en hel gurka (dryga gärna ut receptet för större portion med en hel gurka)
  • 2-3 salladslök
  • färsk koriander
  • färsk mynta (kan uteslutas)

Skiva tofu-blocket i 1 cm breda skivor, ta bort det mesta av vattnet genom att krama dem lätt i hushållspapper och stek i stekpanna på båda sidor i ca 3-5 min för vardera sida. Det ska bli ganska brunt och fast så den håller ihop i salladen. Ta bort överflödig olja med hushållspapper och skär sedan i trianglar. Skiva gurka, salladslöken och ta i koriander och mynta efter smak. Häll på marinaden och mixa allt.

receptet är för 2 portioner, och 1 portion är ca. 425 kcal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *